Sezon szparagowy w pełni. To
bardzo wdzięczne warzywa o delikatnym smaku, które można przyrządzić na bardzo
wiele sposobów. Trzeba teraz wykorzystać ich walory smakowe i właściwości
odżywcze. A mają ich sporo. Przede wszystkim są bardzo dobrym źródłem błonnika,
który pomaga nam w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego, zwłaszcza jelit.
Ponadto zawierają spore ilości witaminy K, więc są polecane w diecie osób
mających problemy z niską krzepliwością krwi. Są też polecane przyszłym mamom
ze względu na zawarty w nich kwas foliowy, który jest niezbędny do budowy
zdrowego układu nerwowego u potomstwa. Zawierają żelazo niezbędne do
dostarczania tlenu do każdej komórki organizmu. Stanowią źródło witaminy C,
która jest niezbędna dla utrzymania mocnego układu odpornościowego. Ponadto
dostarczają witaminy E, dzięki której mamy piękną, gładką cerę i lśniące włosy.
Są też źródłem potasu, który jest niezbędny dla utrzymania mięśni w dobrej
kondycji.
Składniki na 2 porcje:
12 szparagów
500 g fileta z dorsza
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka startej skórki
cytrynowej
1 żółtko
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz, zioła do potraw z
ryb
Przygotowanie:
Filet przekroić wzdłuż na pół, a
następie każdą połówkę przekroić na pół, aby otrzymać 4 paski. Oprószyć
przyprawami. Każdy pasek owinąć wokół 3 szparagów. Ułożyć na foli aluminiowej i
zawinąć w papiloty. Umieścić w koszyku parowara. Gotować 25 minut.
W tym czasie przygotować sos. W
rondelku rozpuścić masło. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz szczyptę soli.
Zagotować, a następnie zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10
minut. Po tym czasie dodać żółtko i bardzo energicznie mieszając podgrzewać na
bardzo małym ogniu aż do zgęstnienia sosu. Nie podgrzewać zbyt mocno, żeby nie
dopuścić do ścięcia żółtka i powstania jajecznicy.
Bon appetit.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz