środa, 6 maja 2015

Sałatka z tuńczykiem i dressingiem teriyaki





Niektórzy uważają, że samodzielne przygotowanie sobie lunchu / II śniadania do pracy jest zbyt czasochłonne i wymaga zbyt wiele wysiłku, więc przeważnie kupują gotowe sałatki lub kanapki w pobliskim sklepie lub idą na lunch do baru/restauracji. Posiłki te zwykle nie są tylko kosztowne w stosunku do oferowanej jakości, ale często zawierają różnego rodzaju dodatki do żywności, konserwanty, które nie są wcale dla nas zdrowe, więc lepiej ich unikać. Na przykład wszechobecny glutaminian monosodowy powoduje astmę, migreny i depresję. Czy to ci pomoże w pracy w drugiej połowie dnia? Szczerze? Wątpię.
Może więc warto zaryzykować przygotowanie tego przepisu I przekonać sie, że przygotowanie sałatki na lunch lub kolację nie jest aż tak pracochłonne jakby mogło się wydawać. Posiłek ten z pewnością doładuje twoje akumulatory na resztę dnia. Oprócz smacznego posiłku, jako bonus dostaniesz kwasy omega 3 z tuńczyka plus witaminy (B, C i K) oraz minerały (potas, molibden, fosfor, miedź i mangan), a także lignany o właściwościach przeciwnowotworowych.
1 porcja
Składniki:
Na sałatkę:
1 garść mixu sałat
1 garść kiełków fasoli mung
1 posiekana cebulka dymka
5 cm kawałek ogórka pokrojonego w słupki
½ puszki tuńczyka w sosie własnym lub olivie z oliwek

Na dressing:
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu teriyaki
½ łyżeczki miodu

Przygotowanie:
Sałatka:
Na spodzie miseczki umieść mim sałat. Następnie ułóz podzielonego na kawałki tuńczyka, a na samej górze umieść pozostałe składniki sałatki.

Dressing:
W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressing, a następnie polej nim sałatkę.
Bon appétit

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz