Niektórzy uważają, że samodzielne przygotowanie sobie lunchu
/ II śniadania do pracy jest zbyt czasochłonne i wymaga zbyt wiele wysiłku,
więc przeważnie kupują gotowe sałatki lub kanapki w pobliskim sklepie lub idą
na lunch do baru/restauracji. Posiłki te zwykle nie są tylko kosztowne w
stosunku do oferowanej jakości, ale często zawierają różnego rodzaju dodatki do
żywności, konserwanty, które nie są wcale dla nas zdrowe, więc lepiej ich
unikać. Na przykład wszechobecny glutaminian monosodowy powoduje astmę, migreny
i depresję. Czy to ci pomoże w pracy w drugiej połowie dnia? Szczerze? Wątpię.
Może więc warto zaryzykować przygotowanie tego przepisu I przekonać
sie, że przygotowanie sałatki na lunch lub kolację nie jest aż tak pracochłonne
jakby mogło się wydawać. Posiłek ten z pewnością doładuje twoje akumulatory na
resztę dnia. Oprócz smacznego posiłku, jako bonus dostaniesz kwasy omega 3 z tuńczyka
plus witaminy (B, C i K) oraz minerały (potas, molibden, fosfor, miedź i
mangan), a także lignany o właściwościach przeciwnowotworowych.
1 porcja
Składniki:
Na sałatkę:
1 garść mixu sałat
1 garść kiełków fasoli mung
1 posiekana cebulka dymka
5 cm kawałek ogórka pokrojonego w słupki
½ puszki tuńczyka w sosie własnym lub olivie z oliwek
Na dressing:
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu teriyaki
½ łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Sałatka:
Na spodzie miseczki umieść mim sałat. Następnie ułóz podzielonego
na kawałki tuńczyka, a na samej górze umieść pozostałe składniki sałatki.
Dressing:
W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressing, a
następnie polej nim sałatkę.
Bon appétit
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz