Księciuniu jest dla mnie źródłem
niekończących się inspiracji jeśli chodzi o sztukę kulinarną. Ponieważ nie daję
mu żywności przetworzonej, muszę być kreatywna. Staram się sama przygotowywać
dla niego posiłki, a jeśli nie jest to możliwe, zapewniam mu jedzenie z
zaufanych źródeł.
Księciuniu chodzi do klubu
malucha dwa razy w tygodniu na dwugodzinne zajęcia, aby miał możliwość zabawy z
dziećmi w jego wieku i nauczyć się czegoś nowego. W trakcie zajęć zawsze jest krótka
przerwa na małą przekąskę. Większość dzieci przynosi coś słodkiego do jedzenia,
więc ja również staram się przygotować dla niego coś słodkiego. W tym tygodniu
upiekłam dla niego ciasto kasztanowe z polewą ze śmietanki kokosowej. To ciasto
ma wspaniałą, bardzo delikatną teksturę. Świetnie trzyma wilgoć, więc nie
wysycha zbyt szybko. Polewa natomiast ma gładką konsystencję i nie jest tak
klejąca jak tradycyjny lukier. To ciasto jest bez glutenu. Przygotowałam je
również bez użycia rafinowanego cukru. Użyłam miodu i ksylitolu. Smakowało
nawet mojemu mężowi, który ze wszystkich słodyczy najbardziej lubi schabowe i
golonkę.
Składniki na 10 porcji:
Ciasto:
120 ml jogurtu kokosowego
1 jajko
250 ml wody
75 g masła klarowanego lub oleju
kokosowego
50 g mąki kasztanowej
50 g pełnoziarnistej mąki ryżowej
(można zastąpić mąką kasztanową)
50 g mąki kokosowej
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
lub ziemniaczanej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku
do pieczenia
Szczypta soli
2 łyżki ksylitolu
Polewa kokosowa:
2 łyżki śmietanki kokosowej
2 łyżki świeżego soku pomarańczowego
½ łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Ciasto:
W misce ubij jajko na delikatną pianę. Zmiksuj
je z jogurtem kokosowym (możesz wypróbować tego przepisu Susan
Jane White, która jest specjalistką od niebiańskich i zdrowych przepisów) i rozpuszczonym
masłem/olejem kokosowym. Następnie przesiej do miski mąki i skrobię oraz proszek
do pieczenia. Dodaj sól i ksylitol i całość dobrze zmiksuj. W czasie miksowania
powoli dolewaj wody. Rozgrzej piekarnik do 170○C (z termoobiegiem) i
piecz przez 45 minut w foremce keksowej wysmarowanej masłem lub wyłożonej
papierem do pieczenia. Po tym czasie sprawdź czy ciasto jest dopieczone przy
użyciu patyczka do szaszłyków. Wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto do
ostygnięcia przy zamkniętych drzwiczkach.
Polewa:
Mikserem zmiksuj dokładnie
wszystkie składniki polewy i szpatułą rozsmaruj na cieście. Wstaw do lodówki na
około 30 minut, aby polewa zastygła.
Bon appétit!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz