Recipes

wtorek, 26 maja 2015

Kruche ciasto z kremem truskawkowym na Dzień Matki




Dziś Dzień Matki. Większości z nas Mama kojarzy się z miłością, troską i … smakołykami, szczególnie tymi zapamiętanymi z dzieciństwa. Czy przygotowanie czegoś pysznego dla Mamy na Dzień Matki jest zatem dobrym pomysłem na uczczenie tego święta? Oczywiście!
Ja proponuję przygotowanie kruchego ciasta z kremem truskawkowym, które nie wymaga pieczenia. Jest to ciasto w wersji bezglutenowej i bezmlecznej. Ponadto, nie tylko przyjemnie połaskocze kubki smakowe naszych mam, ale również doda im urody i zdrowia. Dzięki migdałom zawierającym witaminę E nasza skóra będzie piękna, a włosy lśniące. Olej kokosowy wzmocni odporność dzięki kwasowi laurynowemu, który ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Jogurt kokosowy dostarczy bakterii probiotycznych dla wsparcia pracy układu pokarmowego i naszej odporności. Kasza jaglana odkwasi nasz organizm. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B, miedzi i żelaza. Ma również sporo białka. Truskawki dostarczą nam cennych przeciwutleniaczy, które zwalczą wolne rodniki próbujące w podstępny sposób dodać naszej cerze zmarszczek i pozbawić ją blasku. Potas zawarty w bananie wspomoże działanie naszych mięśni. Jagody Inków są źródłem witaminy A, która wzmocni nasz wzrok, oraz witaminy C, która wspomoże naszą odporność. Zawierają również bioflawonoidy wzmacniające ściany naczyń krwionośnych. Czyż to nie wspaniały deser na Dzień Matki?
Składniki na tortownicę 26 cm
½ szklanki kaszy jaglanej (przed gotowaniem)
300 g truskawek
1 banan
200 g mielonych migdałów
5 łyżek oleju kokosowego
3 łyżki jogurtu kokosowego (np. z tego przepisu)
¼ szklanki rodzynków
¼ szklanki jagód Inków
5 łyżek syropu klonowego

Przygotowanie:
Kaszę przelać na sicie zimną i gorącą wodą dla pozbycia się goryczki. Ugotować na sypko w 2 szklankach wody i pozostawić do ostudzenia. Rodzynki i jagody Inków namoczyć w gorącej wodzie na około 10 minut. Połowę kaszy zmiksować w malakserze z mielonymi migdałami, rodzynkami, jagodami oraz 2 łyżkami syropu klonowego i 2 łyżkami oleju kokosowego. Otrzymaną masę wyłożyć na spodzie tortownicy i włożyć do lodówki. Umyć malakser i wrzucić do niego truskawki z pozostałą kaszą, olejem kokosowym, jogurtem kokosowym, syropem klonowym i bananem. Zmiksować i przełożyć do tortownicy. Włożyć do lodówki lub zamrażarki i pozostawić do zgęstnienia masy (około 1 godzinę).
Bon appetit.


2 komentarze: