Recipes

czwartek, 7 maja 2015

Domowy kremowy jogurt kokosowy






Ostatnio coraz więcej osób zaczyna stronić od nabiału. Niektórzy ze względu na problemy z układem pokarmowym, inni ze względu na przejście na weganizm. Oznacza to również rezygnację ze źródła naturalnych bakterii probiotycznych zawartych w jogurcie naturalnym, które są nam potrzebne do budowania prawidłowej flory bakteryjnej organizmu. Ostatnie badania naukowe pokazują, że prawidłowa flora bakteryjna to nie tylko zdrowe jelita, ale i cały organizm. Odporność i nasze zdrowie mentalne zależą od prawidłowej flory bakteryjnej. Zatem nierównowaga mikrobiologiczna układu pokarmowego może leżeć u podstaw np. depresji. Dlatego jeśli nie jemy jogurtów produkowanych na bazie mleka zwierzęcego, należy poszukać innych źródeł probiotyków. Można zawsze wesprzeć się suplementami diety, ale zapewne nie jest to tak przyjemne dla naszego podniebienia jak jogurt.
Jeśli nie jemy mleka zwierzęcego, jako bazę do zrobienia jogurtu możemy wybrać mleko roślinne. Ja pewnego dnia trafiłam na przepis Susan Jane White i postanowiłam przygotować własną wersję tego jogurtu kokosowego.

Składniki na 0,5 l
200 g kremu kokosowego,
250 ml gorącej wody,
2 kapsułki dobrego suplementu z probiotykiem / 1 łyżka ekologicznego naturalnego jogurtu
1 łyżka miodu lub ksylitolu

Sprzęt:
Termos 0,5 l
Blender
Termometr

Przygotowanie:
W dzbanku blendera umieścić krem kokosowy, miód lub ksylitol i wlać gorącą wodę. Miksować aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawić na około 10 – 15 minut. Sprawdzić temperaturę – powinna być zbliżona do temperatury ciała, nie przekraczać 45 C. Dodać probiotyk z otwartych kapsułek lub łyżkę ekologicznego jogurtu naturalnego i dobrze wymieszać. Ponownie sprawdzić temperaturę, szczególnie jeśli dodaliśmy jogurt. Jeśli jest zbyt niska (poniżej 35 C), dolać odrobinę gorącej wody i ponownie wymieszać. Całość przelać do dobrze wymytego i wyparzonego wrzątkiem termosu. Nie nalewać do pełna, lecz zostawić około 1-2 centymetry od góry. Dobrze zakręcić odstawić na około 12 godzin. Ostrożnie otwierać termos, bo jogurt może bąblować na skutek zachodzącej fermentacji. Delektować się smakiem. Zachować 1 łyżkę gotowego jogurtu jako starter do następnej porcji.

Bon appetit


4 komentarze:

  1. Skąd wziąć krem kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czesc, polecam zrobienie wg tego przepisu http://paleodlaopornych.blogspot.com/2015/02/maso-kokoswe-krem-kokosowy.html?m=1 , ale jesli nie masz takiej możliwości, to mozesz go kupic w sklepie Kuchnie Swiata lub czylichili.pl. Często nazywany jest tez pasta kokosowa. Najpopularniejsze marki dostępne w Polsce to Renuka, KTC i Amaizin. Pozdrawiam

      Usuń